Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Kakaowe babeczki na sodzie z powidłami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Błyskawiczne w przygotowaniu, proste i pyszne babeczki idealne do filiżanki popołudniowej kawy, lub kubka ciepłego mleka.

Kakaowe babeczki na sodzie z powidłami

Składniki:

Kakaowe babeczki na sodzie z powidłami

Składniki suche:

  • 1,5 szklanki przesianej mąki
  • 1 czubata łyżka prawdziwego kakao
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli

Składniki mokre:

Dodatkowo:

  • 12 łyżeczek powideł śliwkowych
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Kakaowe babeczki na sodzie z powidłami
1. Masło roztopić, przestudzić. W misce wymieszać mąkę, cukier, sodę, cukier z wanilią, sól i kakao. W osobnej misce wymieszać masło, jaja, sok i jogurt. Mokrą masę przelać do suchych składników, dokładnie wymieszać. 

2. Formę do babeczek wyłożyć papilotkami. Wyłożyć połowę ciasta, na ciasto po łyżeczce powideł. Przykryć pozostałym ciastem.

3. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego!