tumilek

tumilek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Kakaowo-mleczne strusie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu deser w kokilkach z płatkami owsianymi, ciastkiem śmietankowym i masą migdałową.

Kakaowo-mleczne strusie Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Kakaowo-mleczne strusie

Na strusie

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki kremu kakaowo-mlecznego
  • 50 g słonecznika w karmelu
  • 50 g masy migdałowej
  • 1/2 banana
  • 2 ciastka przekładane kremem śmietankowym

Sposób przygotowania:

Kakaowo-mleczne strusie
1) Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, wbijamy jajko, dodajemy płatki owsiane, krem kakaowo-mleczny i mieszamy. 

2) Gotową masę przelewamy do kokilek - dwóch o średnicy 19 cm lub czterech mniejszych.

3) Banana kroimy w plasterki i układamy na wierzch kokilek.

4) Następnie posypujemy słonecznikiem w karmelu.

5) Z masy migdałowej formujemy cztery kulki, które posłużą nam za oczy strusia, wkładamy w środek deseru po dwie kulki.

6) Na koniec zanurzamy do połowy w masie po jednym ciastku przełożonym kremem śmietankowym, które posłuży nam za dziób strusia.

7) Pieczemy przez ok. 20 minut w 220 stopniach.
Kakaowo-mleczne strusie
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, wbijamy jajko, dodajemy płatki owsiane, krem kakaowo-mleczny i mieszamy.
Kakaowo-mleczne strusie
Gotową masę przelewamy do kokilek - dwóch o średnicy 19 cm lub czterech mniejszych.
Kakaowo-mleczne strusie
Banana kroimy w plasterki i układamy na wierzch kokilek.
Kakaowo-mleczne strusie
Następnie posypujemy słonecznikiem w karmelu.
Kakaowo-mleczne strusie
Z masy migdałowej formujemy cztery kulki, które posłużą nam za oczy strusia, wkładamy w środek deseru po dwie kulki.
Kakaowo-mleczne strusie
Na koniec zanurzamy do połowy w masie po jednym ciastku przełożonym kremem śmietankowym, które posłuży nam za dziób strusia.

Tagi:

deser