Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 361]

Kakaowy tort urodzinowy z kremem mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Biszkopt kakaowy przełożony wspaniałym kremem mascarpone, udekorowany masą marcepanową i ozdobami cukrowymi, to tort z którym poradzi sobie nawet początkujący.

Kakaowy tort urodzinowy z kremem mascarpone Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kakaowy tort urodzinowy z kremem mascarpone

Biszkopt:

  • 6 jaj
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru

Nasączenie:

  • 1 kieliszek rumu
  • 3 łyżki przegotowanej, zimnej wody

Przełożenie:

Krem maślany:

  • 200 g miękkiego masła
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Dekoracja:

  • ok. 800 g masy marcepanowej
  • serduszka cukrowe
  • perełki cukrowe
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Kakaowy tort urodzinowy z kremem mascarpone

Przygotowanie suchych składników:

Kakaowy tort urodzinowy z kremem mascarpone
Wszystkie suche składniki biszkoptu wymieszane ze sobą

Mąki dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao.

Oddzielanie żółtek od białek:

Kakaowy tort urodzinowy z kremem mascarpone
Dokładnie oddzielone żółtka od białek

Żółtka dokładnie oddzielić od białek.

Ubijanie piany z białek

Kakaowy tort urodzinowy z kremem mascarpone
Ubita na sztywno piana z białek

Białka ubić na sztywno pod koniec dodając cukier.

Przygotowanie biszkoptu:

Kakaowy tort urodzinowy z kremem mascarpone
Biszkopt kakaowy na tort przed upieczeniem

Do białek stopniowo, ciągle miksując wlewać roztrzepane widelcem żółtka, potem olej, następnie ciągle miksując dodajemy mąkę z kakao. Przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypaną bułką tartą tortownicy (średnica 30 cm). Piec 40 minut w 180 stopniach, odłożyć na noc do wystudzenia.

Przygotowanie kremu:

Kakaowy tort urodzinowy z kremem mascarpone
Schłodzona śmietana ubita na sztywno

Zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Ciągle miksując dodawać serek. Na końcu dodać ziarenka z jednej laski wanilii, wymieszać.

Przekrawanie biszkoptu:

Kakaowy tort urodzinowy z kremem mascarpone
Biszkopt kakaowy przekrojony na dwa równe blaty

Biszkopt przekroić na dwa równe blaty, nasączyć rumem wymieszanym z wodą.

Przekładanie biszkoptu konfiturą

Kakaowy tort urodzinowy z kremem mascarpone
Biszkopt kakaowy nasmarowany konfiturą

Dolny blat biszkoptu posmarować konfiturą zostawiając wolne brzegi.

Przekładanie tortu kremem:

Kakaowy tort urodzinowy z kremem mascarpone
Krem mascarpone wyłożony na biszkopt kakaowy

Rozprowadzić równomiernie i stopniowo krem zostawiając wolne brzegi.. Przykryć drugim blatem biszkoptu, docisnąć lekko. Odłożyć tort na 30 minut do lodówki.

Obkładanie tortu masą maślaną:

Kakaowy tort urodzinowy z kremem mascarpone
Tort kakaowy obłożony masą maślaną

Miękkie masło zmiksować na puch. Dodać mleko i cukier puder, wymiksować. Obficie rozprowadzić na torcie, by całkowicie pokryć go masą.

Obkładanie tortu:

Kakaowy tort urodzinowy z kremem mascarpone
Tort kakaowy obłożony masą marcepanową

Masę marcepanową zagnieść w kulę. Rozwałkować na stolnicy wysypanej lekko mąką ziemniaczaną, tak, aby średnica masy była sporo większa od tortu. Ostrożnie, za pomocą wałka przenieść na tort. Wyrównać całość i docisnąć szpatułką zaczynając od góry, następnie boki. Nadmiar masy ściąć ostrym nożem dookoła. Masę która odstaje na dole nożem wcisnąć pod tort.

Dekorowanie tortu:

Kakaowy tort urodzinowy z kremem mascarpone
Tort udekorować dostępnymi elementami według uznania.

Udekorować tort.