Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 813]

SUPERPRZEPIS

Kalmary smażone z sosem chilli z ogórkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wspomnienie wakacji - smażone chrupiące kalmary pachnące pietruszką ze słodko-pikantnym sosem chilli z dodatkiem orzeźwiającego ogórka to świetna propozycja na letnią przekąskę lub lekką kolację :D

Kalmary smażone z sosem chilli z ogórkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kalmary smażone z sosem chilli z ogórkiem

 

  • 150 gram kalmarów
  • 1 szklanka mąki
  • 1 garść natki pietruszki
  • Sól, pieprz
  • ½ szklanki sosu słodkiego chilli
  • 1 nieduży ogórek
  • 1 łyżeczka octu ryżowego lub soku z limonki
  • 1 łyżka sosu sojowego

Sposób przygotowania:

Kalmary smażone z sosem chilli z ogórkiem
W miseczce łączymy ze sobą słodki sos chilli, sos sojowy i ocet/sok z limonki.

Do sosu dodajemy umytego, pozbawionego gniazd nasiennych i pokrojonego w drobniutką kostkę ogórka – mieszamy, odstawiamy.

Kalmary oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Tuby kalmarów kroimy w pierścienie.

W miseczce łączymy mąkę, drobno posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Do tak przygotowanej mieszanki wkładamy pierścienie kalmarów i starannie je obtaczamy.

Kalmary smażymy partiami na rozgrzanym tłuszczu aż do zarumienienia tj. 2-3 minuty z każdej strony.

Usmażone kalmary przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Odsączone z nadmiaru tłuszczu kalmary serwujemy razem z przygotowanym wcześniej sosem, smacznego :D
Kalmary smażone z sosem chilli z ogórkiem
Kalmary oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Tuby kalmarów kroimy w pierścienie.
Kalmary smażone z sosem chilli z ogórkiem
. W miseczce łączymy mąkę, drobno posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Do tak przygotowanej mieszanki wkładamy pierścienie kalmarów i starannie je obtaczamy.
Kalmary smażone z sosem chilli z ogórkiem
Kalmary smażymy partiami na rozgrzanym tłuszczu aż do zarumienienia tj. 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone kalmary przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Kalmary smażone z sosem chilli z ogórkiem
W miseczce łączymy ze sobą słodki sos chilli, sos sojowy i ocet/sok z limonki. Do sosu dodajemy umytego, pozbawionego gniazd nasiennych i pokrojonego w drobniutką kostkę ogórka – mieszamy, odstawiamy.