Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 812]

Kanapka z awokado i jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Awokado i jajko to jedno z najsmaczniejszych połączeń, jak do tego dodamy wiejski chleb na zakwasie i filiżankę aromatycznej herbaty, to mamy śniadaniowy (lub kolacyjny ) raj ; )

Kanapka z awokado i jajkiem

Składniki:

Kanapka z awokado i jajkiem

 

  • 2 kromki chleba wiejskiego na zakwasie
  • ½ awokado
  • Sok z 1/8 limonki
  • Sól, pieprz
  • 2 jajka 0
  • ¼ papryczki chilli
  • 1/2 łyżeczki posiekanego pora

Sposób przygotowania:

Kanapka z awokado i jajkiem
Awokado obieramy ze skórki, przekładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem na „papkę”, dodajemy posiekane bardzo drobno chilli i pora, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki.

W niedużym garnku gotujemy wodę, solimy 1 łyżeczkę i kiedy woda zacznie wrzeć wkładamy do niej 2 jajka – gotujemy 6 minut.

Ugotowane jajka zalewamy zimną wodą i bardzo delikatnie obieramy ze skorki.

Na chleb nakładamy porcje pasty z awokado kładziemy na niej po jajku, kroimy je na pół, lekko solimy, pieprzymy (możemy posypać chilli i porem ) i serwujemy, smacznego ; )