redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 201]

Kanapka z pieczonym indykiem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Kanapkę wymyślił gracz! W XVIII wieku hrabia Sandwich, John Montagu w trakcie gry w karty, nie chciał odrywać się od stołu. Poprosił lokaja o podanie mu solonej wołowiny włożonej między dwie kromki chleba. Hrabia mógł grać dalej, nie brudząc kart!

Kanapka z pieczonym indykiem i warzywami

Składniki:

Kanapka z pieczonym indykiem i warzywami

 

  • 1 pełnoziarnista bułka

 

 

  • 2 plasterki pieczonego indyka lub szynki z indyka

 

  • 1 rzodkiewka

 

 

 

  • odrobina kiełków lucerny

Sposób przygotowania:

Kanapka z pieczonym indykiem i warzywami
Pełnoziarnistą bułkę przekrój wzdłuż, dolną część posmaruj masłem. Nadasz kanapkom charakteru robiąc samodzielnie smakowe masło. Dodaj do niego jeden ze składników: szczypiorek, czosnek, natkę pietruszki lub słodką paprykę w proszku. Na pieczywo połóż sałatę, indyka, plasterki rzodkiewki i pomidora. Na wierzch połóż warstwę kiełków lucerny i zamknij kanapkę drugą połówką bułki. Gotowe! Smacznego! Przepis z programu edukacyjnego "Żyj smacznie i zdrowo".