eli_555

eli_555

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1343]

Kapuściano ziemniaczana sałatka Eli na ciepło

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 29

Sałatka z młodej kapusty i młodych ziemniaków i z dodatkiem kiełbasy. Podana na ciepło stanowi pyszny obiad.

Kapuściano ziemniaczana sałatka Eli na ciepło

Składniki:

Kapuściano ziemniaczana sałatka Eli na ciepło

warzywa

  • 1/2 większej młodej kapusty
  • 2.5 kg młodych ziemniaków

dodatki

  • 80 dkg ulubionej kiełbasy
  • 3 cebule
  • 5 dkg smalcu
  • 2 łyżki octu
  • 1 pęczek koperku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kapuściano ziemniaczana sałatka Eli na ciepło

przygotowanie kapusty

Kapuściano ziemniaczana sałatka Eli na ciepło
Dość grubo pokrojoną kapustę ugotować na pół miękko.

Kapustę dość grubo pokroić i włożyć do garnka. Posolić,zalać wodą i ugotować na pół miękko i odcedzić.

przygotowanie ziemniaków

Kapuściano ziemniaczana sałatka Eli na ciepło
Oskrobane,umyte i ugotowane na parze ziemniaki dość grubo pokroić..

Młode ziemniaki oskrobać,umyć,ugotować na parze i grubo pokroić.

przygotowanie cebuli

Kapuściano ziemniaczana sałatka Eli na ciepło
Obraną cebulę pokroić w drobną kosteczkę,

Cebule obrać z łupinek i pokroić w drobną kostkę.

przygotowanie kiełbasy

Kapuściano ziemniaczana sałatka Eli na ciepło
Cienką kiełbasę pokroić w grubsze plasterki.z

Kiełbasę pokroić w plasterki.

przygotowanie kiełbasy cd

Kapuściano ziemniaczana sałatka Eli na ciepło
Na roztopionym smalcu przesmażyć kiełbasę i cebulę.

W brytfance roztopić smalec,dodać kiełbasę i chwilę smażyć. Do kiełbasy dodać cebulę i smażyć razem aż cebula zmięknie.

przygotowanie sałatki

Kapuściano ziemniaczana sałatka Eli na ciepło
Do gotowej sałatki dodać koperek,wymieszać i od razu podawać.

Do przesmażonej kiełbasy dodać kapustę i ziemniaki. Całość doprawić solą, pieprzem i octem. Sałatkę wymieszać i chwilę smażyć razem. Koperek umyć,osuszyć i pokroić.

Dodać koperek do gotowej sałatki i wymieszać. Od razu podawać. Smacznego!

Tagi:

danie warzywa