anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Kapusta wigilijna ze śliwkami i grzybami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Kapusta jest bardzo smaczna, polecam .

Kapusta wigilijna ze śliwkami i grzybami

Składniki:

Kapusta wigilijna ze śliwkami i grzybami

 

  • 1,5 kg kiszonej kapusty lekko kwaśnej
  • 1 marchewka (mała)
  • 6 dużych pieczarek
  • 1/2 szklanki
  • suszonych grzybów
  • 10 suszonych śliwek
  • 1 cebula
  • pieprz
  • 1/4 łyżeczki
  • soli
  • 5 łyżek oleju
  • 1liść laurowy

 

Sposób przygotowania:

Kapusta wigilijna ze śliwkami i grzybami
Kapustę pokroić dużym nożem na desce,włożyć do garnka,dodać liść laurowy.Marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach tarki.Grzyby i śliwki namoczyć na 15 min w ciepłej wodzie,skręcić przez maszynkę razem z pieczarkami. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju.Dodać do tego startą marchewkę,oraz zmielone grzyby pieczarki i śliwki,smażyć na patelni około10 min. Wszystko wlać do kapusty,zalać wodą z moczenia grzybów i śliwek(ewentualnie dolać jeszcze trochę wody z czajnika. Gotować około 60 min na małym ogniu,często mieszając,kapusta po ugotowaniu musi być gęsta,woda ma się wygotować. Smacznego.