Martyna12

Martyna12

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 147]

SUPERPRZEPIS

Kalafior smażony w mięsnej skorupce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatny gotowany kalafior , mieszanka kukurydzy z groszkiem a wszystko zamknięte w skorupce z dobrze doprawionej i wyrobionej wołowiny. Pyszny dodatek do dań głównych i sałatek.

Kalafior smażony w mięsnej skorupce  Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kalafior smażony w mięsnej skorupce

 

  • 1 mały kalafior ( ok 300g.)
  • sól
  • 1 mała puszka kukurydzy z groszkiem
  • Mięsna skorupka:
  • 500 g. mielonej wołowiny
  • 1 jajko
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki ziół ojca Mateusza
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu kolorowego
  • ew. 2-3 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania:

Kalafior smażony w mięsnej skorupce

ETAP 1:

Karafior smażony w mięsnej skorupce

Kalafiora gotujemy na miękko w osolonym wrzątku.

ETAP 2:

Karafior smażony w mięsnej skorupce

Do mięsa wołowego dodajemy przyprawy, wbijamy jajko, wyrabiamy rękoma puszystą masę mięsną - gdyby była zbyt rzadka wsypujemy odrobinę bułki tartej.

ETAP 3:

Karafior smażony w mięsnej skorupce

Kukurydzę z groszkiem odsączamy z zalewy.

W dłoni rozpłaszczamy odrobinę mięsa, kładziemy 1-2 łyżki kukurydzy z groszkiem i 1 różyczkę kalafiora.

ETAP 4:

Karafior smażony w mięsnej skorupce

Zlepiamy szczelnie mięso tworząc kulkę.

ETAP 5:

Karafior smażony w mięsnej skorupce

W głębokiej patelni rozgrzewamy sporo tłuszczu aby kotlety były zakryte przynajmniej do połowy.

Smażymy na rumiano z obu stron, odsączamy na ręczniku papierowym.