eli_555

eli_555

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1357]

Karkówka z pieczarkami Eli

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszne duszone mięsko....

Karkówka z pieczarkami Eli

Składniki:

Karkówka z pieczarkami Eli

 

  • 5 plastrów karkówki
  • Marynata:
  • 1 łyżeczka sosu sambal oelek
  • 1 łyżeczka sosu śliwkowego Tao Tao
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżka przyprawy ziołowej do grilla

 

  • 1 puszka pomidorów bez skórki-400 g
  • 30 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnk
  • 1 łyżka przyprawy ziołowej do grilla
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
  • kucharek i maggi do smaku
  • pieprz
  • olej
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • 1 paczka makaronu Pełne ziarno (ja miałam pene)

Sposób przygotowania:

Karkówka z pieczarkami Eli
Mięso rozbić tłuczkiem.Składniki marynaty włożyć do słoika i potrząsać energicznie aż zrobi się emulsja.Mięso posmarować marynatą i włożyć do lodówki na 2 godziny.Pieczarki pokroić,cebulę posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.Rozgrzać na patelni olej i obsmażyć mięso z obu stron.Dodać cebulę,czosnek,pieczarki,pieprz,paprykę w proszku,przyprawę do grilla,kucharka.Jeszcze chwilę smażyć razem,podlać wodą i dusić do miękkości mięsa.Przed końcem duszenia dodać pokrojone pomidory z puszki razem z zalewą,doprawić maggi do smaku i jeszcze chwilę dusić.Mąkę wymieszać z 100 ml wody,wlać do sosu i zagotować.Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.Mięso podawać z makaronem polanym sosem.Smacznego!