mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Książka Kucharska: Świąteczny karp króluje na stołach

Karp smażony na masełku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ma niepowtarzalny smak i zapach unoszący się podczas smażenia

Karp smażony na masełku

Składniki:

Karp smażony na masełku

 

Sposób przygotowania:

Karp smażony na masełku
Karpia oczyścić z łusek, wypatroszyć i umyć. Pokroić rybę w dzwonka. Skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać i natrzeć kawałki karpia od środka i na zewnątrz. Pozostawić w lodowce na kilka godzin. Następnie każdy kawałek oprószyć mąką, maczać w rozbełtanym jajku i obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, pod koniec smażenia dodawać po trochu masło i dalej smażyć karpia z obu stron do uzyskania pięknego złotego koloru. Usmażoną rybę podawać z ziemniaczkami i ulubioną surówką.