Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Karp w galarecie (wersja tradycyjna)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Karp w galarecie to jedna z obowiązkowych potraw wigilijnych w naszej rodzinie. Nie może się bez niej obyć ani Wigilia ani reszta świąt Bożego Narodzenia.

Karp w galarecie (wersja tradycyjna) Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Karp w galarecie (wersja tradycyjna)

 

Sposób przygotowania:

Karp w galarecie (wersja tradycyjna)
Warzywa zalać zimną wodą, dodać troszkę uniwersalnej przyprawy warzywnej, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotować do miękkości warzyw i pod koniec dodać wszystkie głowy (pozbawione gałek ocznych i skrzeli), kręgosłupy i płetwy z karpi.

Gotować na bardzo małym płomieniu, nie dopuszczając do wrzenia, aż wywar nabierze smaku i aromatu karpia. Odcedzić. Do wywaru włożyć filety lub dzwonka karpia i gotować ok 20 minut.

Kawałki ryby wyjąć ostrożnie łyżką cedzakową na półmisek. Ugotowaną marchewkę pokroić w krążki.

Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody i pozostawić na kilka minut do spęcznienia - przełożyć do gorącego wywaru i mieszać do rozpuszczenia. Doprawić wyciśniętym czosnkiem i pieprzem. Pozostawić do ostygnięcia i zalać kawałki ryby. Ułożyć plasterki marchewki. Odstawić do lodówki lub w jakieś chłodne miejsce, aby galareta stężała.

Przechowywać w lodówce.
Karp w galarecie (wersja tradycyjna)
Dzwonka karpia ugotowanego w rosole rybnym ułożyć na półmisku.
Karp w galarecie (wersja tradycyjna)
W odcedzonym rosole z karpia rozpuścić żelatynę.
Karp w galarecie (wersja tradycyjna)
Kawałki karpia przybrać plasterkami marchewki.