helka

helka

Kuchcik
[Przepisów: 1]

karp wigilijny- pieczony

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

jest to danie, na które moja Rodzina czeka cały rok, ponieważ robimy je tylko w to Święto

karp wigilijny- pieczony

Składniki:

karp wigilijny- pieczony

 

  • karp surowy- ok.1,5kg
  • Farsz:
  • 1 szklanka suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 surowe jajko
  • 1/2 kostki masła
  • 3 łyżki tartej bułki
  • masło do smażenia i wysmarowania brytwanny
  • Sos:
  • 0,5l. śmietanki 30% UHT
  • 100gr. płatków migdałów
  • sok z 1/2 cytryny
  • niecałe pół łyżeczki maggi
  • sól, pieprz mielony

 

Sposób przygotowania:

karp wigilijny- pieczony
Sprawionego karpia z głową nacieramy od zewnątrz i wewnątrz solą i pieprzem i odstawiamy. Przygotowujemy farsz- namoczone na noc grzyby i ugotowane w tej samej wodzie przekr,ecamy przez maszynkę /ja robię to przed sprawieniem karpia/.Roztapiamy masło na patelni i wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę,kiedy się zezłoci wrzucamy grzyby- mieszamy. Doprawiamy solą i mielonym pieprzem.Odstawiamy.W miseczce ucieramy 1/2 kostki masła z żółtkiem, łączymy z grzybamiz cebulą i ubitą pianą z białka, dodajemy posiekaną natkę pietruszki.Farszem nadziewamy rybę i zszywamy jej brzuch.Nacinamy ostrym nożem w kilku miejscach grzbiet i układamy w wysmarowanej masłem brytfannie.Na wierzchu układamy wiórki masła i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200C. Pieczemy ok. 0,5 godz. polewając wytworzonym sosem, lecz nie obracamy. W tym czasie robimy sos:Na suchej patelni rumienimy płatki migdałów, w misce łączymy śmietankę z sokiem z cytryny,wystudzonymi płatkami migdałów i przyprawami.Po 1/2 godz. zrumienionego karpia polewamy zrobionym sosem śmietanowym i pieczemy jeszcze 15 min. Po upieczeniu wyciągamy nitkę którą był zszyty brzuch karpia, przekładamy delikatnie na półmisek, kroimy na porcje i polewamy sosem z brytfanny. Ja przygotowuję wszystko wcześniej i kiedy siadamy do stołu wigilijnego- wstawiam do piekarnika.Po upieczeniu karp jest królem stołu obok karpia w galarecie. Smacznego