Sposób przygotowania:
Kartoflak 6
Mleko podgrzać do temperatury pokojowej. Drożdże rozrobić z cukrem. Wysypujemy połowę mąki na blat. Dodajemy do tego mleko i drożdże. Wyrabiamy i odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno z solą i cukrem, dodajemy do tego żółtka. Masę jajeczną dodajemy do zaczynu wraz z resztą mąki, w dalszym ciągu wyrabiamy. Na koniec dodajemy olej i odstawiamy do wyrośnięcia. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości. iękkie odcedzamy, dodajemy usmażoną na złoto cebulkę i wsypujemy kaszę. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy, by kasza się sparzyła. Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą rozwałkowujemy na grubośc ok. 1 cm i wykładamy na natłuszczoną blachę (24/32). Na to dajemy ziemniaki i przykrywamy drugą częścią ciasta również rozwałkowaną na grubość 1 cm. Ciasto smarujemy rozkłóconym żóltkiem. Pieczemy w temp. 200 st, ok. godzinę.