bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 845]

Kąski z indyka w paluszkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie kawałki indyka często przyrządzam na różne imprezy rodzinne, np. Sylwestra, stanowią doskonałą przekąskę.

Kąski z indyka w paluszkach

Składniki:

Kąski z indyka w paluszkach

 

  • 500 gram piersi z indyka
  • Przyprawa do indyka
  • Słodka i ostra papryka
  • 2 jajka
  • 100 gram paluszków słonych
  • Olej do smażenia
  • Dodatkowo:
  • Sos majonezowo-bazyliowy

Sposób przygotowania:

Kąski z indyka w paluszkach
Pierś z indyka kroimy na małe kawałki, najlepiej paski, posypujemy przyprawą do indyka oraz słodką i ostrą papryką. Wszystko dokładnie mieszamy, wstawiamy na kilka godzin lub na noc do lodówki.

Paluszki mielimy w młynku, kawałki indyka obtaczamy w roztrzepanym jajku oraz zmielonych paluszkach. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron, odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju.

Na półmisku układamy kąski z kurczaka, podajemy je z sosem bazyliowym.