jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Kasza jęczmienna z maślakami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kasza z grzybami leśnymi to proste połączenie a jakie smaczne!

Kasza jęczmienna z maślakami. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kasza jęczmienna z maślakami.

 

  • 250 g kaszy jęczmiennej
  • 500 g maślaków (świeżych lub mrożonych)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki
  • 1/2 szklanki śmietanki wiejskiej
  • sól i pieprz biały do smaku
  • listki pietruszki do dekoracji

 

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kasza jęczmienna z maślakami.
Gotujemy kaszę wg przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Gdy będzie miękka dodajemy łyżkę masła, mieszamy i odstawiamy pod koc lub w inne ciepłe miejsce. Obieramy cebulę i czosnek. Siekamy je drobno. Na rozgrzanej na patelni 1 łyżce masła szklimy cebulę, dodajemy grzyby i na dość ostrym ogniu przesmażamy je przez 5 minut. Dodajemy posiekany czosnek, suszoną natkę pietruszki i śmietankę. Dusimy grzyby do miękkości na wolnym ogniu. Pod koniec doprawiamy solą i białym pieprzem. Nakładamy porcje kaszy na talerze, na kaszy układamy porcje grzybów. Dekorujemy listkami pietruszki.
Kasza jęczmienna z maślakami.
Na rozgrzanej na patelni 1 łyżce masła szklimy cebulę, dodajemy grzyby i na dość ostrym ogniu przesmażamy je przez 5 minut.
Kasza jęczmienna z maślakami.
Nakładamy porcje kaszy na talerze, na kaszy układamy porcje grzybów.