Warżywo

Warżywo

Kucharz
[Przepisów: 3]

Kasza kukurydziana z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Kasza kukurydziana zawiera witaminę E, B1, błonnik, a zawarte w kaszy białko nie uczula! Dlatego idealna jest jako dodatek do dania ale można z niej zrobić danie główne. Kasza kukurydziana z warzywami idealnie nadaje się na ciepła i zimno.

Kasza kukurydziana z warzywami

Składniki:

Kasza kukurydziana z warzywami

Kasza kukurydziana z warzywami

Sposób przygotowania:

Kasza kukurydziana z warzywami

Kasza

Kasza kukurydziana z warzywami

Do ugotowania 0.5 szklanki kaszy potrzeba 1,5 szklanki wody.
Do gotującego wrzątku wsyp kaszę i na małym ogniu gotuj przez 5-7 minut ciągle mieszając.
Ugotowana kasza powinna zgęstnieć.

Warzywa

Kasza kukurydziana z warzywami

W garnku na oliwie zacznij smażyć cebulę pokrojoną w cienkie piórka lub w kostkę. Dodaj posiekany czosnek i seler. Smaż do zrumienienia cebuli (ważne jest by nie przypalić czosnku). Dołóż paprykę i cukinie pokrojone w kostkę. Smaż kilka minut, mieszając.

Podanie

Do garnka, w którym znajdują się warzywa dodawaj po łyżce kaszy i mieszaj, następnie dodaj zioła i przyprawy.
Posiekaj natkę pietruszki i wmieszaj ją w kaszę z warzywami.
Danie jest gotowe, idealnie sprawdzi się jako dodatek, albo jako samodzielne danie, jest smaczne na ciepło i zimno.


Tagi:

dania kasza