WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1020]

Kaszka manna z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny deser który znam jeszcze z dzieciństwa, czyli waniliowa kaszka manna na mleku podana z rozgniecionymi truskawkami.

Kaszka manna z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kaszka manna z truskawkami

 

Sposób przygotowania:

Kaszka manna z truskawkami

ETAP 1:

Mleko odmierzyć szklanką i przelać do rondelka. Ustawić rondelek na gazie i podgrzewać. Gdy mleko się zagrzeje wsypać cukier waniliowy i wymieszać aż się rozpuści.

Mleko z cukrem dalej podgrzewać aż się zagotuje. Gdy zacznie się gotować wsypać powili kaszkę manną. Dokładnie wymieszać żeby nie powstały grudki. Kaszkę gotować aż zrobi się gęsta i kleista.

Powinno to potrwać ok. kilku-kilkunastu minut. Po ugotowaniu kaszkę odstawić do ostudzenia. Kasza jeszcze zgęstnieje w trakcie stygnięcia. Zimną kaszkę przełożyć do filiżanki. Truskawki umyć i rozgnieść widelcem. Przełożyć na kaszkę. Deser można zajadać.

Kaszka manna z truskawkami
Kaszka manna przelana do filiżanki i schłodzona
Kaszka manna z truskawkami
Truskawki umyte i rozgniecione widelcem przed nałożeniem na kaszkę
Kaszka manna z truskawkami
Kasza manna w trakcie wsypywania do mleka.
Kaszka manna z truskawkami
Mleko odmierzone i przelane do rondelka.