Kategoria promowana - lipiec

  • 11

Od 1 do 31 lipca dodatkowo promujemy - 20 wirtualami - przepisy zawierające w swoim składzie brzoskwinie, maliny, jagody, bakłażan, fenkuł włoski, paprykę oraz kukurydzę. Pamiętajcie, że zdobyte wirtuale możecie wymieniać na wybrane przez siebie nagrody!

WPROWADZENIE

Od 1 do 31 lipca dodatkowo promujemy - 20 wirtualami - przepisy zawierające w swoim składzie brzoskwinie, maliny, jagody, bakłażan, fenkuł włoski, paprykę oraz kukurydzę. Pamiętajcie, że zdobyte wirtuale możecie wymieniać na wybrane przez siebie nagrody!

Dla niewtajemniczonych wyjaśniamy zasady: każdy, kto doda własnoręcznie przygotowany przepis z użyciem wymienionych składników z przynajmniej jednym zdjęciem, dostanie dodatkowo 20 wirtuali.

Przypominamy, że wymienione składniki muszą odgrywać ważną rolę w przygotowanej potrawie. Nie mogą być dodatkiem lub tłem dania.

Wirtuale dodają moderatorki, zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli Twój przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na Twoim koncie wirtuali nie pojawiła się informacja, to o dodanie przepisu z kategorii promowanej trzeba się upomnieć, pisząc do misia5 lub zbysiowa lub w ostateczności do zozolek.

Zobacz nagrody oraz tabelę z punktacją >>>

I. Jagody
Z pewnością, tak jak i my nie mogliście się doczekać na tę porę roku, kiedy idąc na spacer do lasu można natknąć się na krzaczki pełne małych, czarnych kuleczek. Warto je jeść, ponieważ jagody bogate są w antocyjany, które pozytywnie wpływają na nasz wzrok. Przekonali się o tym angielscy piloci, którzy podczas II wojny światowej mieli obowiązek konsumowania dżemu z jagód. Pomyślcie nad tym, co dobrego można z nich wyczarować.

II. Maliny
Maliny, to kolejny sezonowy owoc, na który wiele osób czeka ze zniecierpliwieniem. Jest idealnym kompanem deserów i wspaniale nadaje się na sosy do mięs. Warto też w porę przygotować z nich sok i przetwory. Maliny bogate są w związki śluzowe i kwasy organiczne, które pomagają nam w walce z przeziębieniem w długie, zimowe wieczory.

III. Brzoskwinie
Owoc ten pomimo wspaniałego smaku, jest rzadko wykorzystywany w kuchni. Nic dziwnego, ponieważ możliwości kulinarne są w tym przypadku ograniczone. Ze względu na to, że brzoskwinia źle znosi temperaturę i w trakcie obróbki termicznej traci dużo cennych witamin, podawana jest zazwyczaj na surowo. Podejmiecie się wyzwania i stworzycie przepisy na bazie brzoskwiń?

brzoskwinie maliny jagody

IV. Fenkuł włoski
Każda część tej rośliny, przez liście po bulwę, nadaje się do jedzenia. Można z niej przygotować zupę, danie główne i sałatkę. W kuchni znajdzie zastosowanie niemal w każdej potrawie. Fenkuł wykorzystywany jest też w ziołolecznictwie, dzięki cennym właściwościom obniżającym ciśnienie krwi i zwiększającym odporność. Jeśli dotąd nie spróbowaliście go w kuchni, to teraz macie idealną okazję!

V. Bakłażan
Wiecie, że początkowo bakłażan uprawiany był jako roślina ozdobna? Dopiero po czasie odkryto, że idealnie nadaje się w kuchni. Teraz nie wyobrażamy sobie grilla bez tego warzywa, a i w wielu innych przepisach odgrywa on ważną rolę. Istnieje mnóstwo odmian bakłażana różniących się między sobą nie tylko barwą, ale też i smakiem. A jakiego koloru bakłażana użyjecie Wy, do zrobienia swojego dania?

VI. Kukurydza
Kukurydza to warzywo, które wspaniale komponuje się z innymi składnikami. Jej słodkie ziarna wykorzystywane są do tworzenia wspaniałych sałatek. Kukurydza w kolbach idealnie nadaje się do grillowania lub gotowania. Warzywo to zawiera duże ilości selenu i witaminy E, dzięki czemu chroni nas przed zachorowaniem na raka. Warto więc wzbogacić swój jadłospis o kilka ziaren kukurydzy. Macie już pomysł jakie danie z niej przyrządzić?

bakłażan fenkuł włoski kukurydza

VII. Papryka
Tego warzywa nie trzeba nikomu przedstawiać. Papryka jest jednym z najczęściej dodawanych składników do wielu potraw. Występuje w czterech kolorach i to właśnie od barwy warzywa zależy, jakie właściwości odżywcze posiada. Aby uzupełnić beta-karoten należy sięgnąć po czerwoną odmianę. Żółta i pomarańczowa to idealne źródło luteiny wspomagającej wzrok, zielona zaś za sprawą witaminy E, pozwoli nam cieszyć się młodą skórą na dłużej. Najlepiej więc połączyć je wszystkie razem, co gorąco Wam polecamy.

Ważne!

Pamiętajcie, że w kategorii promowanej znaleźć się mogą tylko przepisy wykonane na bazie świeżych produktów!

Mamy również gorącą prośbę abyście zwracali uwagę na to, by do przepisów zawierających wymienione produkty przypisywać pasującą kategorię, na przykład: dodając przepis na sernik z jagodami możecie przypisać go jednocześnie do podkategorii: "Sernik z owocami" (w dziale "Ciasta") a także do podkategorii "Jagody" (w dziale "Owoce"). Dziękujemy!

Do kategorii promowanej nie zostaną zaliczone bardzo proste "potrawy" np. kompot.

Kategoria promowana obowiązuje od 1 do 31 lipca.

papryka

Zdjęcia: Fotolia

Dowiedz się w jaki sposób i kiedy podawać owoce dziecku >>>