2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

SUPERPRZEPIS

Kawowy mieszaniec

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Nie ma lepszego sposobu na jesienną chandrę niż kawałek takiej delicji. Kawowy mieszaniec z markizami orzechowymi to delikatne w smaku ciasto o wyraźnym aromacie kawy. Czasem warto zapomnieć o liczeniu kalorii i rozkoszować się tym smakiem do woli.

Kawowy mieszaniec Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kawowy mieszaniec

Kawowy spód:

  • 15 dag herbatników biszkoptowych
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 70 g rozpuszczonego masła

Warstwa kawowa:

  • 25 dag sera mascarpone
  • ½ litra śmietanki 30%
  • 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • 50 ml likieru kawowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 listki żelatyny

Dodatkowo:

  • 15 dag markizów orzechowych
  • kakao do oprószenia

Sposób przygotowania:

Kawowy mieszaniec

ETAP 1:

Kawowy mieszaniec
ciastka kruszymy mieszamy z kawą i kakao

Spód:
Biszkoptowe herbatniki pokruszyć drobno, wymieszać w misce z kakao, rozpuszczaną kawą, dodać rozpuszczone masło i utrzeć do konsystencji mokrego piasku.

ETAP 2:

Kawowy mieszaniec
dno tortownicy wylepiamy masą ciasteczkową wkładamy do lodówki

Rozsypać na wyłożonej pergaminem –samo dno tortownicy i ugnieść łyżką. Wstawić na czas robienia masy do lodówki

ETAP 3:

Kawowy mieszaniec
robimy masę kawową ze smietanki sera mascarpone kawy i likieru

Kawowa masa:
Listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie przez 5 minut, po czym odcisnąć, włożyć do miseczki i rozpuścić w mikrofali przez kilka sekund-2, 3 -uważać aby nie zagotować !

Schłodzoną śmietankę oraz ser mascarpone umieścić w misie miksera, wsypać cukier puder, miksować d momentu aż masa zacznie gęstnieć wtedy wsypać rozpuszczalną kawę, wlać likier i cienkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę cały czas miksując.

ETAP 4:

Kawowy mieszaniec
masę kawową wygładzic oprószyć grubo ciemnym kakao

Gotową masę wyłożyć na miasteczkowy spód, wygładzić oprószyć grubo kakao,

ETAP 5:

Kawowy mieszaniec
na sam koniec powciskać w masę markizy schłodzić w lodówce

powciskać markizy orzechowe, włożyć na kilka godzin do lodówki do stężenia.

Smacznego!