Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1045]

Kazandibi - turecki deser mleczny

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 350
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kazandibi jest tureckim deserem mlecznym z wierzchu pokrytym skarmelizowaną skórką. To taki gęsty, słodki i sztywny pudding waniliowy.

Kazandibi - turecki deser mleczny

Składniki:

Kazandibi - turecki deser mleczny

Patelnia o średnicy 22 cm:

Sposób przygotowania:

Kazandibi - turecki deser mleczny

Budyń:

Kazandibi - turecki deser mleczny
Budyń powinien być dość gesty i należy uważać, aby się nie przypalił.

W niewielkiej ilości mleka rozmieszać cukier i obie maki.

Pozostałe mleko należy zagotować z ziarenkami wanilii oraz z masłem, a następnie połączyć z wymieszanymi mąkami i cukrem.
Całość energicznie mieszając - zagotować.

Smażenie:

Kazandibi - turecki deser mleczny
Oryginalna wersja powinna być smażona 7-10 minut na największej mocy średniego palnika - do momentu wyraźnie zarumienionych boków.

Na patelni równomiernie rozsypać cukier, a następnie przelać na nią budyń.
Całość smażyć około 7 minut na średniej mocy średniego palnika - do momentu lekko rumianych brzegów. Oryginalna wersja powinna być smażona 7-10 minut na największej mocy średniego palnika - do momentu wyraźnie zarumienionych boków.

Chłodzenie:

Kazandibi - turecki deser mleczny
Ja dopiero po schłodzeniu deseru wyjęłam go z patelni.

Deser ostudzić i z patelnią schłodzić w lodówce, a następnie można podawać jako placek lub zwinięty w roladkę.