SUPERPRZEPIS

Keks wytrawny z kurkami, szynką i żółtym serem

  • Di gotuje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 110
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Keks wytrawny z kurkami, szynką i żółtym serem Więcej zdjęć (2)

Taki keks idealnie sprawdzi się na pyszne śniadanie, czy zwykłą przekąskę. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły.

Składniki:

Keks wytrawny z kurkami, szynką i żółtym serem

Forma o wymiarach 10,5 x 19,5 cm:

Dodatkowo:

  • 1 cebula
  • 100g żółtego sera
  • 50g kurek
  • 50g szynki

Ponadto:

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Keks wytrawny z kurkami, szynką i żółtym serem

Kurki z cebulą:

Keks wytrawny z kurkami, szynką i żółtym serem
Grzyby wcale nie muszą być idealnie miękkie.

Kurki podsmażyć (na niewielkiej ilości oleju) około 7-8 minut i następnie wymieszać z uprzednio posiekaną cebulę. Całość delikatnie posypać solą i pieprzem. Smażyć do momentu, aż cebula się zarumienieni.

Ser i szynka:

Keks wytrawny z kurkami, szynką i żółtym serem
Najlepiej użyć sera, który łatwo się topi.

Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach, a szynkę należy pokroić w kostkę.

Masa:

Keks wytrawny z kurkami, szynką i żółtym serem
Masę należy doprawić zgodnie z własnym smakiem.

Jajka i olej porządnie zmiksować. Dodać mąkę oraz proszkiem do pieczenia, a po wymieszaniu kurki z cebulą, ser i szynkę. Ciasto doprawić według smaku i przełożyć do natłuszczonej formy.

Pieczenie:

Keks wytrawny z kurkami, szynką i żółtym serem
Keks powinien być zarumieniony.

Keks piec w rozgrzanym piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni.