Keks z bakaliami

  • Przyjaciółka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 250
         
ocena: 0/5 głosów: 0
Keks z bakaliami

Wyśmienite ciasto z bakaliami - ten przepis powinna znać każda pani domu! Aromatyczny keks z dodatkami to wyśmienita propozycja na pyszny poczęstunek. Nie tylko podczas świąt!

Składniki:

Keks z bakaliami

 

Sposób przygotowania:

Keks z bakaliami
1. Owoce i orzechy wymieszaj z 1/4 szklanki mąki. Piekarnik nagrzej do temp. 160 st. C.

2. Pozostałą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i gałką muszkatołową.

3. Miękkie masło utrzyj z cukrem, dodając partiami jajka i mąkę. Na koniec ciągle mieszając mikserem, wlej rum. Do masy dodaj oprószone mąką owoce i delikatnie wymieszaj łyżką.

4. Ciasto przełóż do wysmarowanej margaryną i obsypanej mąką formy keksowej o długości 24 cm i piecz ok. 60 minut.

5. Udekoruj według uznania.