Pani Domu

Pani Domu

Starszy Kucharz
[Przepisów: 40]

Keks z orzechami włoskimi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 450
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto w tej wersji to prawdziwe niebo w gębie! Dodatek orzechów nadaje mu wyjątkowego smaku - dlatego tak ciężko poprzestać na jednym kawałku...

Keks z orzechami włoskimi

Składniki:

Keks z orzechami włoskimi

 

Sposób przygotowania:

Keks z orzechami włoskimi
1. Margarynę utrzyj z cukrem pudrem, stopniowo dodając do masy po jednym żółtku, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, bakalie obtoczone w mące, mielone i krojone orzechy włoskie. Na końcu delikatnie wmieszaj do ciasta ubitą na sztywno pianę z białek.

2. Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem wąskiej formy keksówki. Piecz 35–40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. ok. 180 st. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.