Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Ketchup z jabłkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny domowy ketchup z jabłkiem.

Ketchup z jabłkiem

Składniki:

Ketchup z jabłkiem

 

  • Składniki na około 1,20 litra ketchupu:

 

 

  • 2 średnie cebule

 

 

 

  • 1/2 łyżeczki chili

 

 

 

  • 5 łyżek octu jabłkowego 5 %

 

  • 2 łyżki octu 10 %

 

 

 

  • 2-3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Ketchup z jabłkiem
Pomidory myjemy, nacinamy skórkę na krzyż. Sparzamy wrzątkiem, usuwamy szypułki, obieramy ze skórki i kroimy w drobne kawałki. Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę. Przesmażamy przez 3-4 minuty na rozgrzanym oleju. Dodajemy obrane i starte na grubych oczkach jabłka oraz pokrojone pomidory. Co chwilę mieszając, smażymy na średnim ogniu przez około 3 godziny. Gdy nasza pomidorowa pulpa będzie już bardzo gęsta, dodajemy cukier i ocet i chwilę razem smażymy. W razie potrzeby nieco wydłużamy czas smażenia. Pomidory dokładnie miksujemy, przecieramy przez gęste sito, aby pozbyć się wszystkich pestek. Ponownie podgrzewamy, dodajemy słodką paprykę, chili, gałkę i sól. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem. W razie potrzeby ketchup jeszcze podsmażamy do czasu uzyskania odpowiedniej konstystencji. Ketchup przekładamy do niedużych słoiczków i pasteryzujemy przez 8-10 minut.