SUPERPRZEPIS

Kiełbasa surowa a'la polska

  • 3
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Kiełbasa surowa a'la polska Więcej zdjęć (5)

Kiełbasa domowa jest w mojej rodzinie robiona co roku na swięta. Polecam kiełbaskę surową polską, można ją sparzyć ale można też ususzyć

Składniki:

Kiełbasa surowa a'la polska

 

  • 1100 g łopatki wieprzowej bardzo chudej

 

  • 1000 g filet z indyka

 

  • 30 dkg słoniny

 

  • 4 łyżeczki płaskie soli peklowej

 

 

 

 

  • 4 metry około jelita wieprzowe cienkie

 

 

Sposób przygotowania:

Kiełbasa surowa a'la polska
Z mięsa z łopatki usuwam tłuszcz, wycinam błony i ścięgna. Kroję na centymetrową kostkę nożem. To samo robię z filetem z indyka. Słoninę miele maszynką do mięsa o największych oczkach. Mięso i słoninę przekładam do dużej miski, dodaję sól peklową, sól kuchenną, pieprz mielony. czosnek sprasowany i utarty z łyżeczką soli przewidzianej do kiełbasy. Całość dokładnie wyrabiam rękoma około 5 minut. Jelita moczę w letniej wodzie około 30 minut i naciągałam je na kran żeby przepłukać je zimną wodą. Jelita nałożyłam na tulejkę od maszynki do mięsa i napełniam je farszem mięsnym. Co 15 cm dzielę na krążki kiełbasy. Końcówki zawiązuję w supełek. Kiełbasę można jeść sparzoną i można ją ususzyć. Powieszam krążki wtedy na drążku i zostawiam około 4-5 dni w ciepłym i suchym miejscu.
Kiełbasa surowa a'la polska
Mięso łopatka indyk i słoonina w misce w całości
Kiełbasa surowa a'la polska
Mięso pokrojone na kostkę około 1 cm i slonina zmielona
Kiełbasa surowa a'la polska
Tulejką do moaszynki wyrabiam kiełbasy w jelitach
Kiełbasa surowa a'la polska
Kiełbasa gotowa zrobiona do sparzenia albo wysuszenia

Tagi:

indyk kielbasa