Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Kieszonki schabowe z borowikami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

mięso z nadzieniem z grzybów - bardzo smaczne!

Kieszonki schabowe z borowikami

Składniki:

Kieszonki schabowe z borowikami

 

  • 4 grube na 2-3 cm kotlety ze schabu środkowego,
  • 4-5 borowików, prawdziwków,
  • 1 kawałek pora ok. 15 cm,
  • 4-5 łyżek masła,
  • 3-4 łyżki oleju,
  • do smaku: sól, pieprz mielony,
  • 1/2 kieliszka wina białego, wytrawnego

 

Sposób przygotowania:

Kieszonki schabowe z borowikami
Każdy kotlet naciąć poziomo z jednej strony ostrym nożem tak aby uzyskać głęboką kieszeń, leciutko rozbić przez folię spożywczą, oprószyć w środku i z wierzchu solą oraz pieprzem. Pora dokładnie umyć, pokroić w półplasterki. Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozpuścić 2-3 łyżki masła, wrzucić pora a po chwili dodać grzyby. Smażyć na silnym ogniu mieszając aż zmiękną i odparuje nadmiar soków, doprawić solą i pieprzem, przestudzić. Każdą kieszeń napełnić farszem i spiąć wykałaczkami albo szpadkami. Kłaść na mocno rozgrzaną mieszankę masła i oleju, smażyć do zrumienienia z obu stron. Na koniec podlać winem i dusić 5 min. pod przykryciem. Podawać z ziemniakami i groszkiem.

Tagi:

schab