xxKatherinee

xxKatherinee

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 99]

Kisiel jabłkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kisiel to jeden z najprostszych deserów i przy okazji jeden z moich ulubionych. Wystarczy rozerwać torebkę, wymieszać z wodą, wlać, zamieszać i gotowe. Torebkę..? Zaraz, zaraz, po co! Oto przepis na szybki i smaczny, a przede wszystkim domowy kisiel.

Kisiel jabłkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kisiel jabłkowy

 

Sposób przygotowania:

Kisiel jabłkowy
Jabłko obieram i ścieram na tarce, po czym niezwłocznie skrapiam je sokiem z cytryny. W małym rondelku gotuję 1.5 szklanki wody, dodaję cukier, odrobinę cukru waniliowego, szczyptę cynamonu i starte jabłko. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzam w połowie szkl. zimnej wody, wlewam ją do gotującego się jabłka. Mieszam energicznie, aby kisiel równomiernie zgęstniał. Gotuję kilkanaście sekund i wyłączam palnik. Gorący kisiel przelewam do miseczek lub pucharków. Można podać od razu lub po przestudzeniu.
Kisiel jabłkowy
Etap 1 Jabłko ścieram na tarce i skrapiam sokiem z cytryny
Kisiel jabłkowy
Etap 2 Jabłko i cukry wrzucam do gorącej wody
Kisiel jabłkowy
Etap 3 w szkl. z wodą rozprowadzam mąkę ziemniaczaną
Kisiel jabłkowy
Etap 4 Kisiel podgotowuję kilkanaście sek. i wyłączam palnik