Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Kiszony barszcz, bardzo prosty

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

pyszny, orzeźwiający napój, dobry na zimno a po podgrzaniu i doprawieniu można używać jako zupę

Kiszony barszcz, bardzo prosty

Składniki:

Kiszony barszcz, bardzo prosty

 

  • kilka buraków ćwikłowych,
  • kromka chleba razowego - koniecznie na zakwasie - może być sucha,
  • 3 l przegotowanej wody,
  • kilka ząbków czosnku,
  • kilka wiórków korzenia chrzanu (niekoniecznie)

 

Sposób przygotowania:

Kiszony barszcz, bardzo prosty
Buraki myjemy i obieramy cienko ze skórki. Kroimy w plastry, wkładamy do kamiennego dużego gara. Dodajemy obrane ząbki czosnku i chrzan. Zalewamy całość wodą a na wierzch kładziemy chleb. Garnek przykrywamy gazą i obwiązujemy sznurkiem żeby nie spadła. Odstawiamy naczynie na kilka dni w ciepłe miejsce. Po ok. 5-7 dniach barszcz powinien być ukiszony. Na wierzchu utworzy się warstwa/kożuszek, który trzeba delikatnie zdjąć a barszcz przecedzić. Można go doprawić solą i cukrem, pić sam, taki surowy albo użyć do przygotowania zupy np. barszczyku do krokietów czy chłodnika. Ja przelewam go do butelek i trzymam w lodówce, ale nie za długo - wypijamy raczej na bieżąco bo zawsze można nastawić świeży.