Przyjaciółka

Przyjaciółka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Klasyczne wuzetki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
  • KALORIE: 520
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszamy na ciastko dobrze znane z cukierni. Przełożone kremem z bitej śmietany, polane czekoladą będzie idealnie pasować do popołudniowej kawy.

Klasyczne wuzetki

Składniki:

Klasyczne wuzetki

ciasto

  • 8 jajek
  • 25 dag drobnego cukru
  • 8 pełnych łyżek mąki
  • łyżeczka sody
  • 3 łyżki kakao

masa

  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 750 ml kremówki
  • 5 łyżek cukru pudru

polewa

  • 3 łyżki marmolady morelowej
  • 250 ml kremówki
  • 20 dag czekolady deserowej

Sposób przygotowania:

Klasyczne wuzetki
1. Żółtka utrzyj z cukrem. Białka ubij na sztywno. Do masy żółtkowej dodaj pianę oraz mąkę przesianą z sodą i kakao. Delikatnie wymieszaj.

2. Ciasto wlej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 25 min w temp. 180 st. C. Przekrój na 2 blaty.

3. Żelatynę namocz w 5 łyżkach wody, rozpuść. Kremówkę ubij z cukrem pudrem. Mieszając wlewaj do śmietany przestudzoną żelatynę.

4. Odłóż 4 łyżki, resztę wyłóż na blat ciasta umieszczonego w formie. Przykryj drugim blatem. Posmaruj marmoladą, schłodź.

5. Czekoladę rozpuść w gorącej kremówce, schłodź. Polej nią ciasto, zastudź. Udekoruj bitą śmietaną.