Przyjaciółka

Przyjaciółka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Klops w cieście kruchym z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Chcesz się popisać a nie napracować zbyt wiele – przygotuj efektowny klops z jajkiem i owiń go kruchym ciastem. Taka pieczeń podana na stół zachwyci gości.

Klops w cieście kruchym z jajkiem

Składniki:

Klops w cieście kruchym z jajkiem

na farsz:

na ciasto

Sposób przygotowania:

Klops w cieście kruchym z jajkiem
1. Mąkę przesiej z solą. Posiekaj z masłem. Dodaj jajko i śmietanę. Zagnieć ciasto. Uformuj w kulę, zawiń w folię i schłodź przez 30 minut w lodówce.

2. Formę keksową wyłóż pergaminem. Ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 – 1 cm. Wyłóż nim dno i boki formy, tak aby płaty ciasta wystawały na zewnątrz formy i wystarczyły na to, aby przykryć nimi wierzch.

3 Pieczarki oczyść, posiekaj, podsmaż na maśle, aż odparuje sok, ostudź i zmiel razem z ugotowaną włoszczyzną. Połącz z mielonym mięsem. Dodaj tartą bułkę, wbij dwa jajka. Farsz dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Dokładnie wymieszaj.

4. Połowę masy włóż do formy. Ułóż na masie mięsnej 5 jajek na twardo jedno za drugim i przykryj pozostałą masą mięsną. Wierzch pieczeni wyrównaj, zakryj wolnymi płatami ciasta. Zlep brzegi ciasta.

5. Pieczeń wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C i piecz na rumiano przez 50–60 minut.