SUPERPRZEPIS

Klopsiki z mięsa mielonego z sezamem

  • 6
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Klopsiki z mięsa mielonego z sezamem Więcej zdjęć (5)

Mięso mielone można wykorzystać w różny sposób. ja proponuje klopsiki w stylu azjatyckim z sezamie i pikantnym sosem na bazie sosu sojowego - pychotka ; )

Składniki:

Klopsiki z mięsa mielonego z sezamem

 

  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki sezamu
  • 1 łyżka posiekanej zielonej kolendry
  • ½ - 1 papryczka chilli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ½ łyżeczki tartego imbiru
  • Sok z ½ limonki
  • Sól, pieprz
  • Sos:
  • ½ szklanki sosu sojowego
  • 1-2 łyżki brązowego cukru
  • 1 żabek czosnku
  • ½ łyżeczki startego imbiru
  • ½ papryczki chilli
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku + 1 łyżka do dekoracji
  • ryż

Sposób przygotowania:

Klopsiki z mięsa mielonego z sezamem
Przygotowania zaczynamy od sosu: mieszamy razem wszystkie składniki i odstawiamy na 15 minut, aby smaki się połączyły. Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta.

Mięso mielone przekładamy do salaterki, dodajemy jajko, sezam, posiekaną papryczkę chilli i kolendrę, wyciśnięty sok z limonki, sos sojowy, imbir i wszystko dokładnie mieszamy ręką.

Kiedy składniki się połączą doprawiamy mięso do smaku solą i pieprzem i ponownie wyrabiamy. Lekko wilgotnymi dłońmi nabieramy porcję mięsa i formujemy okrągłe klopsiki.

Na patelni rozgrzewamy olej ( warstwa przynajmniej 3 centymetrowa ) i smażymy na złoty kolor klopsiki tj. po 3-5 minut z każdej strony. Usmażone pulpeciki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Klopsiki serwujemy gorące posypane ziarnami sezamu i posiekanym szczypiorkiem z ryżem ugotowanym na sypko wraz z przygotowanym wcześniej sosem, smacznego ; )
Klopsiki z mięsa mielonego z sezamem
Mięso mielone łączymy z przyprawami i jajkiem
Klopsiki z mięsa mielonego z sezamem
Z wyrobionego ciasta formujemy małe klopsiki
Klopsiki z mięsa mielonego z sezamem
Klopsiki smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju
Klopsiki z mięsa mielonego z sezamem
Usmażone klopsiki odsączamy na ręczniku papierowym

Tagi:

danie mięsa