Ziziunka18

Ziziunka18

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 119]

Klopsy w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne klopsiki w sosie są miłą odmianą dla znudzonych zwykłym kotletem mielonym

Klopsy w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Klopsy w sosie pomidorowym

 

  • pół kg mięsa mielonego,
  • pół cebuli,
  • 1 jajko,
  • bułka tarta,
  • sól, Vegeta, pieprz,
  • przyprawa do mięsa mielonego.

 

Sposób przygotowania:

Klopsy w sosie pomidorowym
Mięso mielone mieszamy dokładnie z jajkiem, drobno pokrojoną w kostkę cebulą, przyprawami(sól, pieprz, Vegeta, przyprawa do mięsa mielonego) oraz bułką tartą, która ma zagęścić masę. Z masy formujemy średniej wielkości kulki, które obtaczamy w bułce tartej i obsmażamy na złoto z każdej strony. Następnie klopsy przekładamy do rondelka i zalewamy wodą oraz tłuszczem, który pozostał po smażeniu. Dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku, suszone pomidory oraz pozostałe przyprawy(liść, ziele, pieprz, sól).Dusimy około 20 minut. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Następnie sos zagęszczamy mąką rozmieszaną z wodą oraz dodajemy posiekany koperek.
Klopsy w sosie pomidorowym
Klopsiki obtoczone w bułce tartej smażymy na złoty kolor
Klopsy w sosie pomidorowym
Usmażone wcześniej na złoto klopsiki dusimy około 20 minut