kokolata

kokolata

Szef Kuchni
[Przepisów: 57]

Kluski kładzione

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Podaje z sosami na pomidorowym lub mięsnym, masłem i cukrem.

Kluski kładzione

Składniki:

Kluski kładzione

 

  • od 40 do 50 dkg mąki,
  • 150 ml - 200 ml wody,
  • 2 jaja,
  • 2 dkg tłuszczu,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

Kluski kładzione
Mąkę przesiewam do naczynia, dodaje jaja, wodę i sól, dokładnie wymieszam . Można też te wszystkie składniki wymieszać mikserem, przez ok 30 sekund. Na wrzącą osoloną wodę z dodatkiem tłuszczu kładę metalową łyżką podłużne kluski, zamieszam aby nie przywarły do dna , odcedzam i przelewam wodą, osączam.

Tagi:

kluski