kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 596]

Kluski leniwe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne kluski leniwe. Takie kluseczki możemy podawać z różnymi dodatkami. Ale wyśmienicie smakują też solo. Polecam.

Kluski leniwe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski leniwe

 

  • 25 dag twarogu
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju - do ciasta
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 - 6 łyżek mąki do podsypania
  • woda do gotowania
  • 1 łyżka oleju do wody
  • sól do wody

Sposób przygotowania:

Kluski leniwe
Twaróg przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do twarogu, mieszamy. Dodajemy olej,oba cukry i ponownie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy twarogowego, mieszamy do połączenia.

Na samym końcu wsypujemy przesianą mąkę i zagniatamy, aż powstanie gładka masa.

Z ciasta formujemy wałeczki, które spłaszczamy i nożem kroimy kluski.

Do gotującej się wody wlewamy łyżkę oleju i wsypujemy trochę soli, wkładamy kluski.

Gotujemy przez około 4 minuty od wypłynięcia. Odcedzamy.
Kluski leniwe
Twaróg na kluski dokładnie rozgniatamy widelcem.
Kluski leniwe
Do rozgniecionego twarogu dodajemy cukry, żółtka i olej.
Kluski leniwe
Przesianą mąkę wsypujemy na samym końcu do masy twarogowej.
Kluski leniwe
Formujemy wałeczki z ciasta i spłaszczamy.

Tagi:

danie kluski