kuchcik89

kuchcik89

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 134]

Kluski leniwe z grysiku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Choć wyglądem przypominają kopytka, w ich składzie nie ma ziemniaków. Są łatwe wykonaniu, w swoim składzie mają twaróg, który można przemycić dzieciom nie przepadającym za serem.

Kluski leniwe z grysiku

Składniki:

Kluski leniwe z grysiku

 

Sposób przygotowania:

Kluski leniwe z grysiku
1. Twaróg przecisnąć przez praskę lub zmielić. Dodać do niego żółtka, ubitą pianę z białek i kaszę mannę. Delikatnie wyrobić ciasto. Z ciasta formować długie wałki i kroić podobnie jak kopytka.

2. Kluseczki gotować w osolonym wrzątku przez 7 minut od czasu ich wypłynięcia.

3. Kluski podawać niezwłocznie po ugotowaniu. Polać je roztopionym masłem i posypać lekko cukrem i cynamonem.

Tagi:

kluski leniwe