Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Kluski śląskie buraczkowe

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 22

Pomysł podsunęła mi Bunia...myślę, że takie kolorowe kluski zje nawet największy niejadek :-)

Kluski śląskie buraczkowe

Składniki:

Kluski śląskie buraczkowe

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie buraczkowe
Ziemniaki (bez skórki) zmielić w maszynce albo przycisnąć przez praskę. Buraczka obrać ze skórki, zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki jarzynowej. Połączyć dokładnie warzywa i ugnieść w miseczce. Nożem podzielić masę, na krzyż, na 4 równe części i jedną wyjąć łyżką, odłozyć na bok. W to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną - tyle, żeby zakryła cały ubytek, równo z powierzchnią + 1 czubata łyżka. Dodać z powrotem odłożoną część masy warzywnej i wyrobić gładkie ciasto. Rękami zwilżonymi zimną wodą albo oprószonymi mąką ziemniaczaną formować kulki wielkości orzechów włoskich, spłaszczać je lekko na dłoni i kciukiem robić zagłębienie na środku. Kluski wrzucać na mocno osolony wrzątek, zamieszać delikatnie łyżką, gotować ok.1-2 min. od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową, osączyć. Mnie spasowały się doskonale z klopsikami w sosie chrzanowym, ale można je podać z jakimś innym mięsem i sosem. Dodałam dość dużo soli do gotowania ponieważ te kluski mają słodkawy smak od buraka i trzeba go zrównoważyć.