kuchcik89

kuchcik89

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 134]

Knedle z farszem pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Idealne na piątkowy obiad, lub dla smakoszy knedli, nie tylko w wersji na słodko! Wytrawne knedle też są pyszne :)

Knedle z farszem pieczarkowym

Składniki:

Knedle z farszem pieczarkowym

 

 

Sposób przygotowania:

Knedle z farszem pieczarkowym
1. Ziemniaki ugotować i zmielić przez maszynkę. Do ziemniaków dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz jajka i całość dokładnie wyrobić.

2. Cebulę pokroić w piórka i poddusić na oleju. Gdy zacznie się rumienić dodać pokrojone na małe kawałki pieczarki (można je także zetrzeć na tarce o dużych oczkach). Dusić do miękkości. Następnie pieczarki ostudzić, dodać do nich jajko, bułkę tartą , sól i pieprz do smaku, wymieszać.

3. Z ciasta ziemniaczanego formować wałki, kroić je na plastry i lepić z nich placuszki o grubości około 1 cm. Każdy napełnić farszem pieczarkowym, skleić nadając kształt kulek. Knedle gotować w osolonym wrzątku, przez 5 minut od czasu aż knedle wypłyną na wierzch wody.

Podawać polane stopionym masełkiem lub skwarkami.

Tagi:

dania knedle