Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Knedle z morelami i daktylami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Knedle z morelami są przepyszne. Morele z dodatkiem słodkich daktyli to wspaniałe połączenie smaków.

Knedle z morelami i daktylami Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Knedle z morelami i daktylami

 

Sposób przygotowania:

Knedle z morelami i daktylami
Morele umyć, obrać, usunąć pestki. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę, ostudzić. Dodać mąkę pszenną, bułkę tartą i żółtko. Białko ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z ziemniakami i szybko zagnieść ciasto.

Utoczyć wałeczki, pokroić na kawałki. Z ciasta uformować placuszki, ułożyć morelę w miejsce pestki włożyć kawałek suszonej daktyli, dokładnie zlepić.

Wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować 12-15 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię, wyjmować łyżką cedzakową.

Knedle podawać oprószone cukrem trzcinowym z dodatkiem bitej śmietany. 
Knedle z morelami i daktylami
Do ziemniaków dodać bułę tatrą, mąkę i żółtko.
Knedle z morelami i daktylami
Białko ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z ziemniakami.
Knedle z morelami i daktylami
Szybko zagnieść ciasto i pokroić na kawałeczki.
Knedle z morelami i daktylami
Uformować placuszki, ułożyć morelę a w miejsce pestki włożyć kawałek suszonej daktyli.
Knedle z morelami i daktylami
Zawinąć w ciasto i dokładnie zlepić.
Knedle z morelami i daktylami
Podawać ze śmietaną i cukrem trzcinowym.

Tagi:

knedle dania