caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Knedle z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Coś na sezon truskawkowy i nie tylko

Knedle z truskawkami

Składniki:

Knedle z truskawkami

 

Sposób przygotowania:

Knedle z truskawkami
Truskawki odszypułkować, umyć i odłożyc żeby odciekły. Z mąki, soli, jaja, oleju i wody (wlewać stopniowo) zagnieść luźne ciasto (jak na pierogi). Rozwałkować na stolnicy na grubość 4-5 mm i wykrawać szklanką kółka. Na środek każdego kółka kłaść truskawkę i zlepiać ciasto formując kulę. W szerokim garnku zagotować wodę z solą i kłaść partiami pyzy. Gotować na wolnym ogniu 3-4 minuty od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową.

Śmietanę ubić z cukrem. Podzielić pyzy na 4 porcje i na kazdy talerz kłaść bita śmietanę.

Można użyć bitej śmietany w sprayu.

Tagi:

dania knedle