Sposób przygotowania:
Knedle ze śliwkami
1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i rozgniatamy przez praskę. Studzimy.
2. Śliwki myjemy, nacinamy i usuwamy z nich pestki.
3. Ziemniaki mieszamy z mąką, jajkiem i szczyptą soli. Łączymy wszystkie składniki w jednolite ciasto. Zagniatamy.
4. Formujemy ciasto w wałek o średnicy około 3 cm. Kroimy go na kawałeczki, które rozpłaszczamy na dłoni w małe placuszki.
5. Na środku placuszka umieszczamy śliwkę i zlepiamy dokładnie brzegi formując je w kulki.
6. Zagotowujemy wodę w dużym garczku i dodajemy Sól.
7. Do gotującej się wody wrzucamy partiami knedle. Gdy woda ponownie się za gotujemy przykręcamy ogień i gotujemy około 3-5 minut od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnie.
8. Wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy na talerz. Polewamy śmietaną z cukrem.
2. Śliwki myjemy, nacinamy i usuwamy z nich pestki.
3. Ziemniaki mieszamy z mąką, jajkiem i szczyptą soli. Łączymy wszystkie składniki w jednolite ciasto. Zagniatamy.
4. Formujemy ciasto w wałek o średnicy około 3 cm. Kroimy go na kawałeczki, które rozpłaszczamy na dłoni w małe placuszki.
5. Na środku placuszka umieszczamy śliwkę i zlepiamy dokładnie brzegi formując je w kulki.
6. Zagotowujemy wodę w dużym garczku i dodajemy Sól.
7. Do gotującej się wody wrzucamy partiami knedle. Gdy woda ponownie się za gotujemy przykręcamy ogień i gotujemy około 3-5 minut od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnie.
8. Wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy na talerz. Polewamy śmietaną z cukrem.