2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1483]

Kociołek głodomora czyli gulaszowa

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Kociołek głodomora to danie jednogarnkowe najlepiej smakuje zimą wspaniale rozgrzewa ,do niego pajda chleba i możemy iść na mróz!

Kociołek głodomora czyli gulaszowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kociołek głodomora czyli gulaszowa

 

 

Sposób przygotowania:

Kociołek głodomora czyli gulaszowa
Mięso myjemy ,kroimy w kostkę przesmażamy na oleju na rumiano,dodajemy do mięsa pokrojoną cebulę w kostkę i szklimy razem około 5 min.Oprószamy mąką pszenną aż zgęstnieje. W dużym garnku zagotowujemy około 3 litry wody wsypujemy kucharek ,gdy woda się zagotuje dodajemy zrumienione mięso z cebulą ,dosypujemy przyprawy (bez papryki) i gotujemy na wolnym ogniu około 30 min. W tym czasie obieramy marchewkę pietruszkę seler i ziemniaki kroimy wszystko w kostkę ,dodajemy do podgotowanego mięsa i gotujemy znów wszystko razem 30 min. Paprykę obieramy z nasion kroimy w kostkę ,pieczarki przesmażamy na patelni z łyżką masła dodajemy do nich pokrojonego pora i dusimy razem 3 min..Na maśle przesmażyć koncentrat pomidorowy i dodać do gulaszu Po tym czasie wrzucić do garnka z mięsem na koniec dodać wyciśnięty czosnek i pokrojone w kostkę ogórki i gotować znów około 20 min.Wsypać paprykę słodką i ostrą ,ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem . Zupa powinna być gęsta .Im dłużej ją gotujemy tym lepsza jest.Gotować zawsze na wolnym ogniu ma się tylko :pyrkać" Najlepiej smakuje podana w glinianych miseczkach ze świeżym chrupiącym chlebem. Nie jest to zupa tania ale warto ją zrobić choć raz:)
Kociołek głodomora czyli gulaszowa
Szykujemy składniki do ugotowania tej zupy
Kociołek głodomora czyli gulaszowa
Mięso podsmażamy z cebulą na rumiano,na patelni
Kociołek głodomora czyli gulaszowa
koncentrat pomidorowy przesmażamy na maśle ma lepszy smak
Kociołek głodomora czyli gulaszowa
do zupy dodajemy na końcu paprykę ogórki doprawiamy i gotowe