Kokosowiec z kremem budyniowym

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Kokosowiec z kremem budyniowym

Pyszne, kremowe ciasto z dodatkiem kremu budyniowego, wiórków i likieru kokosowego to idealny wypiek na rodzinne spotkania!

Składniki:

Kokosowiec z kremem budyniowym

Ciasto

  • 20 dag masła
  • 20 dag cukru
  • cukier wanilinowy
  • 4 jajka
  • 45 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 7 łyżek mleka

Krem budyniowy

  • 800 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 6 łyżek cukru
  • 25 dag masła
  • łyżka likieru kokosowego

Wierzch

  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 10 dag wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Kokosowiec z kremem budyniowym
1. Masło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym, dodając kolejno żółtka. Zmiksuj z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i mlekiem. Delikatnie wymieszaj z ubitymi białkami. Ciasto przełóż do dużej tortownicy. Piecz ok. 35 min w temp. 180 st. C. Wystudź, przekrój na 3 blaty.

2. Budyń ugotuj na mleku zagotowanym z cukrem, wystudź. Masło utrzyj, dalej ucieraj, dodając do niego po łyżce budyniu i likier. Przygotowanym kremem przełóż ciasto.

3. Kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Kremem posmaruj wierzch i boki ciasta. Obsyp obficie wiórkami kokosowymi.

Tagi:

kokos ciasto