Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1017]

Kokosowy deser z bitą śmietaną i słomką ptysiową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jest to prosty deser, który smakuje niesamowicie w smaku i jest dość lekki, a dodatkowo wegański. Polecam!

Kokosowy deser z bitą śmietaną i słomką ptysiową

Składniki:

Kokosowy deser z bitą śmietaną i słomką ptysiową

Bita śmietana:

  • 1 puszka mleka kokosowego (pełnotłustego)
  • cukier puder (ilość wg uznania; u mnie to zazwyczaj 2, czasem 3 łyżki)
  • 2-3 łyżki wiórek kokosowych (płaskie)

Dodatkowo:

  • słomka ptysiowa

Opcjonalnie:

  • prażone chipsy kokosowe

Sposób przygotowania:

Kokosowy deser z bitą śmietaną i słomką ptysiową

Bita śmietana:

Kokosowy deser z bitą śmietaną i słomką ptysiową
Mleczko kokosowe powinno być porządnie schłodzone.

Mleko kokosowe w puszce należy wstawić do lodówki - minimum na 24 h, a najlepiej na 2-3 dni.

Po tym czasie puszkę otworzyć (nie potrząsać) i z mleka oddzielić przezroczysty płyn (jest zbędny) - od twardej oraz gęstej śmietany/tłuszczu.

Śmietanę/tłuszcz wymieszać z pudrem, a następnie ubić na sztywno.

Na samym końcu do masy wmieszać wiórki kokosowe.

Słomka ptysiowa:

Kokosowy deser z bitą śmietaną i słomką ptysiową
Użyłam słomki ptysiowej obsypanej cukrem.

Słomkę ptysiową należy przełamać na pół.

Deser:

Kokosowy deser z bitą śmietaną i słomką ptysiową
Deser spożywać bezpośrednio po przygotowaniu lub dodatkowo schłodzić w lodówce.

Wszystkie składniki układać warstwowo w kolejności: słomka ptysiowa, bita śmietana, słomka.

Całość można posypać prażonym kokosem.

Tagi:

deser