SUPERPRZEPIS

Koktajlowa tarta

  • 1
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 16
Koktajlowa tarta Więcej zdjęć (3)

Ciasto dzięki podpieczeniu jest kruche i nie nasiąka. Pomidorki są soczyste a spoiwo delikatne. Polecam!

Składniki:

Koktajlowa tarta

CIASTO

NADZIENIE

  • 2 jajka,
  • 2 łyżki śmietany,
  • Płaska łyżeczka tymianku,
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii,
  • Około 300 g pomidorków koktajlowych,
  • Około 100 g sera feta,
  • Świeże liście bazylii do podania

Sposób przygotowania:

Koktajlowa tarta

ETAP 1

Koktajlowa tarta
Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej pozostałe składniki.

Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej pozostałe składniki.

ETAP 2

Koktajlowa tarta
Gotowe ciasto wykładamy na przygotowaną formę.

Zagniatamy energicznie ciasto. Gotowe wykładamy na przygotowaną formę. Widelcem przebijamy ciasto w kilku miejscach i wkładamy do piekarnika na około 15 minut w 180°C (by się podpiekło).
Po tym czasie nakładamy nadzienie i ponownie wstawiamy do piekarnika na około 15-20 minut. Podajemy na ciepło

ETAP 3

Koktajlowa tarta
Spoiwo wylewamy na podpieczoną tartę

Jajko i śmietanę przekładamy do garnuszka i mieszamy. Do mieszaniny dodajemy tymianek oraz bazylię. Tak przygotowane spoiwo wylewamy na podpieczoną tarte.

ETAP 4

Koktajlowa tarta
Pomidorki koktajlowy myjemy i osuszamy.

Ser feta kroimy w kostkę. Pomidorki koktajlowy myjemy i osuszamy.

ETAP 5

Koktajlowa tarta
Pomidorki wykładamy na spoiwo. Pieczemy całość

Tak przygotowane przekrawamy na połowę. Z połowy wydrążamy środek. W jego miejsce wkładamy kostkę pokrojonego sera feta. Tak przygotowane pomidorki układamy na wylane spoiwo. Tarte ponownie wstawiamy do piekarnika.