Kolorowa szarlotka

  • Przyjaciółka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 220
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Kolorowa szarlotka

Pyszna, prosta, nieco inna niż zwykle. Szarlotka z kremem budyniowym i galaretkami na ciemnym spodzie to doskonała alternatywa dla tej tradycyjnej. Palce lizać!

Składniki:

Kolorowa szarlotka

Ciasto:

Masa jabłkowa:

  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1,5 kg jabłek lub 1 l musu

Masa budyniowa:

  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 budynie śmietankowe

Sposób przygotowania:

Kolorowa szarlotka
1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój owoce. Włóż do garnka, wlej 1/4 szklanki wody i gotuj pod przykryciem, aż jabłka się rozpadną. Zdejmij z ognia, wsyp galaretkę w proszku i wymieszaj.

2. W misce wymieszaj mikserem wszystkie składniki na ciasto. Wyłóż ciasto na podsypany mąką stół i szybko zagnieć.

3. Ciastem wylep dno wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 22 na 22 cm. Ciasto nakłuj widelcem i wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C. Wystudź.

4. Z podanych składników ugotuj gęsty budyń.

5. Na ciasto wyłóż masę budyniową, a następnie masę jabłkową. Wstaw do lodówki, aby stężało.