Poradnik Domowy

Poradnik Domowy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

Konfitura truskawkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 400
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Konfitura domowej roboty jest prosta do przygotowania, a smakiem przewyższa kupne przetwory. Przygotuj na zimę choć kilka jej słoiczków.

Konfitura truskawkowa

Składniki:

Konfitura truskawkowa

 

Sposób przygotowania:

Konfitura truskawkowa
1. Dojrzałe truskawki dokładnie umyć, osuszyć, szypułkować. Pokroić na kawałki.

2. Z cukru i wody ugotować syrop. Do gorącego włożyć owoce, wymieszać, przykryć, odstawić do następnego dnia.

3. Następnego dnia dodać sok z cytryny, wymieszać, zagotować, zdjąć pianę. Wystudzić.

4. Trzeciego dnia konfiturę znów zagotować, zdjąć pianę, zlać syrop.

5. Gorącą owocową masę przełożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić, ustawić na pokrywkach, pozostawić, aż wystygnie. Gorący syrop można wlać do butelki, zamknąć ją i pasteryzować 15 minut.