Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 250]

Konfitura z dzikiej róży

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przygotowanie konfitury wymaga trochę pracy związanej z przygotowaniem owoców, ale warto taką zrobić.

Konfitura z dzikiej róży

Składniki:

Konfitura z dzikiej róży

 

  • 1 kg owoców dzikiej róży
  • 1 kg cukru
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Konfitura z dzikiej róży
Owoce dzikiej róży umyć, przepołowić na pół, usunąć pestki i białe "włoski". Zagotować wodę z 1/2 kg cukru, wrzucić przygotowane owoce, gotować około 15 minut na wolnym ogniu. Odstawić na noc. Następnie dodać pozostały cukier i sok z cytryny i ponownie pogotować około 10 minut. Gotującą konfiturę nałożyć do wyprażonych słoików. Słoiki do ostygnięcia przekręcić do góry dnem.