tomasz1988

tomasz1988

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 220]

Konfitura z owoców morwy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przepis na konfiturę z owoców morwy.

Konfitura z owoców morwy

Składniki:

Konfitura z owoców morwy

 

  • 50 dag owoców morwy
  • 3/4 szklanki soku z kwaśnych jabłek
  • 50 dag cukru

Sposób przygotowania:

Konfitura z owoców morwy
Owoce morwy białej umyć na sicie zanurzając je kilkokrotnie w dużej ilości wody, starannie z wody osączyć. Ze świeżo wyciśniętego soku z kwaśnych jabłek z dodatkiem cukru ugotować syrop i zszumować. Włożyć do wrzącego syropu owoce i od razu zestawić z ognia, pozostawić na kilka godzin do wystudzenia. Następnie powolnie ogrzewać aż do wrzenia i znów po zszumowaniu wystudzić. Trzeci raz podgotować konfiturę na kilka minut i po starannym zszumowaniu złożyć do wymytych, wyparowanych małych słoików i uszczelnić.