jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 430]

Kopytka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Tradycyjne kluski wyrabiane z ziemniaków, jaj i mąki, gotowane w wodzie, podawane z masłem, boczkiem i cebulą lub rozmaitymi sosami:)

Kopytka

Składniki:

Kopytka

 

 

Sposób przygotowania:

Kopytka
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, a kiedy ostygną zemleć lub dobrze rozgnieść. Następnie zmielone ziemniaki podzielić na 4 równe części, jedną z nich wyciągnąć na resztę ziemniaków,a w puste miejsce wsypać mąkę, tak aby zrównała się poziomem z resztą ziemniaków. Kolejno dodać jajo, dokładnie wyrobić, podsypując mąką, a potem podzielić na kilka mniejszych części. Z każdej części formować cienkie wałki, spłaszczać je i kroić w niewielkie romby. Tak przygotowane kluski wrzucać na osoloną, wrzącą wodę, przemieszać i gotować kilka minut od wypłynięcia kopytek na powierzchnię wody.

Tagi:

kluski kopytka